echo

Echo’s, welke kom je tegen?

Tijdens je zwangerschap zijn er standaard twee momenten ingepland waarop je de mogelijkheid hebt een echo te laten maken. Het laten maken van hiervan is niet verplicht, maar is wel handig.

Termijn echo

De eerste echo is de zogenaamde termijnecho. Deze vindt doorgaans plaats tussen de tiende en de twaalfde week. Tijdens deze echo wordt bepaald hoelang de zwangerschap gaande is. Op basis van dit onderzoek zal ook een bevallingsdatum worden bepaald, die datum heb je nodig om zwangerschapsverlof aan te vragen.

20-weken echo

Tijdens deze echo wordt gekeken naar de orgaanontwikkeling van je baby. Hierbij is ook te zien of uw baby een open ruggetje of open schedel heeft. Er wordt tevens beoordeeld of je baby een goede groeiontwikkeling laat zien en of er genoeg vruchtwater is. De echo brengt geen risico’s met zich mee, en kan al in dit stadium sommige aangeboren afwijkingen aantonen.

Andere echo’s

Naast de twee ‘standaard’ echo’s zijn er ook enkele andere echo’s die vaak na een medische indicatie gedaan kunnen worden.

Vroege echo

Soms wordt er al na 6-7 weken een extra echo gemaakt. Deze echo wordt gemaakt wanneer er bijvoorbeeld sprake is van:

  • Bloedverlies in een vroeg stadium
  • Ernstige twijfel over de duur van de zwangerschap
  • Verdenking van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Groei echo

In sommige gevallen moet er gecontroleerd worden of de baby volgens verwachting groeit. Bij dit onderzoek worden zaken als de schedelomvang, buikomvang en de lengte van de benen gemeten. Op verzoek van een verloskundige kan dit onderzoek meerdere malen herhaald worden zodat er een groeicurve gemaakt kan worden. Dit onderzoek vindt plaats tussen de 22 en 40 weken.

Liggingsecho

Als er aan het einde van de zwangerschap wordt vermoed dat de baby niet met het hoofd naar beneden ligt kan er een liggingsecho worden gemaakt. Vanaf ongeveer de 32e week gaan de meeste baby’s al met het hoofd naar beneden liggen ter voorbereiding van de geboorte. Hoe groter de baby is hoe moeilijker het wordt om nog te draaien.